Merel Rutgers is docerend theatermaker en altijd nieuwsgierig naar hoe kunst een verbinding kan maken met de maatschappij waarin wij leven. Daarom zoekt Merel altijd naar een persoonlijke interactie waarbij deelnemer of toeschouwer een ervaring krijgt die duurzaam is. Daarvoor bedenkt ze kunst en cultuurprojecten waarbij de weg zichtbaar wordt tussen generaties. Dit doet Merel door zich bezig te houden met het activeren van ontmoetingen met als doel hun verhalen tastbaar te maken. Om zo de beleving binnen een theatrale setting langer te laten duren dan alleen binnen de muren van de theaterzaal. Merel wil kwetsbare doelgroepen die niet snel gehoord en anders vergeten worden een podium geven om zo hun bestaan te vieren. Want iedereen heeft een verhaal dat gehoord moet worden!

Waarom nieuwe verhalen maken als er in talloze verzorgingshuizen achter allemaal ramen en kamers, oude verhalen liggen te wachten? Juist nu wanneer we te maken hebben met een enorme vergrijzing in onze samenleving en een piek naderen. Juist nu wanneer we steeds meer kwetsbare ouderen hebben maar niet genoeg zorgmedewerkers. Juist nu we nog meer verhalen hebben maar geen meer tijd om te luisteren. We hebben geen pil die onze ziel verzorgt en ons bestaansrecht geeft daarom is deze dienst een win-win situatie waarbij zorgmedewerkers worden ontzorgd en tegelijkertijd bijdraagt aan de persoonlijking van de zorgrelatie.

Bewoners voelen zich meer dan alleen cliƫnt en zorgmedewerkers zien de mens voor wie zij moeten zorgen.
Met deze dienst krijgen ouderen weer een stem, worden ze getroost zodat ze met trots hun laatste levensfase tegemoet gaan. Deze fase, die gepaard gaat met rouwen, is vaak al onzeker genoeg. Daar moet volgens theatermaker Merel Rutgers vieren tegenover staan.

Wij mensen bestaan namelijk uit verhalen en wanneer we geen verhaal meer hebben dan verdwijnen we pas echt. Daarom geeft Merel Rutgers de deelnemer een verhaal waarin zij of hij de hoofdrol heeft om zo diegene een ander perspectief te bieden.

Ken jij iemand voor wie je de slingers wilt ophangen maar het zelf niet meer kan?

Zonder titel (500 x 200 px) (1)

Copyright De Vragendrager 2023